Ukens bok; Bryt mønsteret

I boken Bryt mønstre beskriver «mønsterbrekker» Siri Spillum de vanligste mønstrene som preger våre liv. Disse er i liten grad styrt av bevisst handling, men de styrer oss inn i situasjoner eller følelser som vi ikke ønsker å havne i.Først og fremst; Boken har jo et serdeles dårlig cover. Jeg vil anta at det ikke bare er kvinner som har dårlige mønstre, så her har forlaget tenkt alt for smalt når det gjelder marked og lesere.

Og så innholdet; Alle preges vi i større eller mindre grad av mønstre, og dårlige mønstre kan ødelegge livskvaliteten vår uten at vi en gang er klar over det, og gang på gang kan vi havne i den samme, sure suppen uten å skjønne at det er vi selv som sørger for at vi havner der.

Boken er enkelt skrevet og med gjenkjennelige eksempler går Spillum gjennom de vanligste mønstrene, som for eksempel flink pike, tante Sofie, gullgraveren, pengegaloppen og Illusjonisten. Jeg fant meg selv igjen i en god del av de beskrevne mønstrene i boken, flink pike og illusjonisten er to av dem, så jeg har tydeligvis en jobb å gjøre, i følge Spillum:-) Men så er vi jo bare mennesker da, med våre små og store mangler, så at du finner boken noe tankevekkende, er sikkert. Så får vi deretter ta et valg om vi ønsker å bryte ut eller ikke. Jeg har tatt et valg. 

Jeg synes boken totalt sett er bra. Den kunne godt ha tatt for seg litt mindre "tidstyver", dvs dårlige mønstre, for en del av dem er så like at du vil få problemer med å skille dem. Noen partier er svært bra og godt illustrert, og du tenker, "ja nettopp, det er jo slik det er, dette mønsteret må jeg også bryte". Men boken sier lite om hvordan du skal angripe problemet, og gir deg lite verktøy å bruke om du vil bryte det uheldige mønsteret. 

Litt færre beskrivelser av dårlige mønstre og flere løsningsorienterte kapitler for oss som ønsker å hamle opp med uvesenet selv, hadde vært bedre og gjort boken noe mer komplett.

På den annen side; første steg for å komme ut av et dårlig mønster, eller gjentakende, lite produktiv adferd som det også kan være greit å kalle det, er jo faktisk å bli klar over at en har et dårlig mønster, og her kan boken være behjelpelig.

Så alt i alt, en fin, lettlest bok som vekker deg litt. Og hvem vet, kanskje du neste gang, når du får den type spørsmål som du vanligvis svarer ja til selv om du egentlig ikke har lyst, svarer nei etter å ha lest boken. Nei, nei og nei!

Så befriende da gitt:-)

Vel lest!

Boken kan bestilles her; http://www.cappelendamm.no/main/Katalog.aspx?f=11175&isbn=9788202326111

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ArtofLiving

ArtofLiving

40, Bergen

Jeg heter Trude Helén Hole og er en eventyrlysten jente som er bevisst på å oppleve livet, ikke bare leve det. Det gleder meg å tenkte på de opplevelser på godt og vondt som jeg fortsatt har i vente og som jeg kan vokse på. Og som med deg er jeg min egen lykkes smed. Jeg skaper selv livet mitt, og det livet jeg skaper, skaper meg. Det er dette jeg kaller ArtofLiving. Kontakt: truhole@hotmail.no eller www.newspirit.no.

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits