hits

Tapas, en sikker vinner

Bortsett fra kjøttkaker, torsketunge og pizza, vet du egentlig hva du spiser når du er ute?


Små delikatesser

Tapas, for eksempel, hva er det og hvor kommer det fra? Jeg har tidligere skrevet at jeg foretrekker å spise tapas når jeg er i land der tapas er en del av matkulturen. Her hjemme har jeg til stadighet blitt skuffet når jeg har vært på restauranter, fordi det som serveres er laget av dårlige råvarer, eller rett og slett dårlig laget. Og ingen ting er så kjipt som et kjipt restaurantbesøk. Ett svært hederlig unntak er altså Delicatessen som jeg har skrevet om tidligere.

Men tilbake til Tapas. Ordet tapas kommer fra verbet "tapar" som betyr "å dekke til", og matkulturen stammer fra Andalucía-området i Spania, et nydelig området med svært flotte byer. Den mest utbredte teorien om tapasens opprinnelse, er at man i barene i Andalucía dekket til sherryglassene sine med en brødbit eller en asjett for å holde fluer og smuss borte dra drikken. På asjetten la man gjerne litt skinke eller annet smått som man kunne nyte til sherryen.

Det er også ulike kongelige som gis æren for å ha satt i gang denne skikken. En av dem er Kong Alfonso X av Castilla, også kalt Sabio - "Den vise". Det sies at "Den vise" stoppet opp i byen Ventarillo del Chato i Cádiz-provinsen en dag det blåste en særdeles rufsete vind fra Ventarillo, noe som førte med seg sand fra strendene. Da kongen skulle ha sin sherry la tjeneren en skinkeskive over glasset for å holde den edle drikken ren. Kongen syntes skinkeskiven var perfekt til sherryen, så i neste runde bestilte han "con tapa" - med lokk.

En annen versjon går på at vår venn Alfonso hadde en lei tendens til å bli umåtelig fyllesjuk hvis han ikke spiste litt mens han drakk, og den kjenner vi jo til, ikke sant? "Den vise" gikk derfor til det logiske skritt å utstede et kongelig dekret som sa at alle tavernaer og barer i hans kongedømme pliktet å servere en liten matbit med alkoholen. Ganske genialt egentlig, om jeg skal få sagt det selv, og det gjorde jeg jo.


Foto Trude; I Sevilla, på sherrytur. Dette er ArtofLiving:-)
 

Ålright, så da vet vi det. Opprinnelsen ligger der et eller annet sted, og tapaskulturen, så genial som den er, spredte seg fra Andalucía til andre steder av Spania og på veien ble den utviklet av lokale variasjoner. Også i dag er tapasen under utvikling, for det finnes ingen grenser. Vi kan vel kanskje med dette konkludere med at tapas opprinnelig var enkel tilbehør til drikken som kunne spises fort og gæli, gjerne stående i forbifarten i livlige barer som du finner overalt i byene i Andalucía.

Her hjemme foretrekker vi derimot å sitte og nyte tapas over tid, i godt vennskapelig selskap, eller med en du er glad i.

Derfor er det bare å sette seg i sving på kjøkkenet, eller ta en tur ut og nyte måltidet, for tapas er nemlig en sikker vinner i så måte:-)

Hilsen EasyGirl

Link til tapas og sherryartikkel; http://artofliving.blogg.no/1265630956_svarte_svin_og_svinak.html
Link til Salong 10, Aker Brygge;  http://artofliving.blogg.no/?c=1265559176
Skal du ha god tapas, går du hit; http://artofliving.blogg.no/1279643802_delicatessen_en_virke.html
Link til oppskrifter;  http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel297.asp 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar