Tapas, en sikker vinner

Bortsett fra kjttkaker, torsketunge og pizza, vet du egentlig hva du spiser nr du er ute?


Sm delikatesser

Tapas, for eksempel, hva er det og hvor kommer det fra? Jeghar tidligere skrevet at jeg foretrekker spisetapas nr jeg er i land der tapas er en del av matkulturen. Her hjemme har jeg til stadighet blitt skuffet nr jeg har vrt p restauranter, fordi det som serveres er laget av drlige rvarer, ellerrett og slett drliglaget. Ogingen ting er s kjipt som etkjipt restaurantbesk. Ett svrt hederlig unntak er alts Delicatessen som jeg har skrevet om tidligere.

Men tilbake til Tapas.
Ordet tapas kommer fra verbet "tapar" som betyr " dekke til",og matkulturenstammer fra Andaluca-omrdet i Spania, et nydelig omrdet med svrtflotte byer. Den mest utbredte teorien om tapasens opprinnelse, er at man i barene i Andaluca dekket til sherryglassene sine med en brdbit eller enasjett for holde fluer og smuss borte dra drikken. P asjetten la man gjernelitt skinkeeller annet smttsom man kunne nyte til sherryen.



Det er ogs ulike kongelige som gis ren for ha satt i gang denne skikken
. En avdemer Kong Alfonso X av Castilla, ogs kalt Sabio - "Den vise". Det sies at "Den vise" stoppet opp i byen Ventarillo del Chato i Cdiz-provinsen en dag det blste en srdeles rufsete vind fra Ventarillo, noesom frte med segsand fra strendene. Da kongen skulle ha sin sherry latjeneren en skinkeskive over glasset for holde den edle drikken ren. Kongen syntes skinkeskiven var perfekt til sherryen, s ineste runde bestilte han "con tapa" - med lokk.

En annen versjon gr p at vr venn Alfonso hadde en lei tendens til bli umtelig fyllesjuk hvis han ikke spiste litt mens han drakk, og den kjenner vi jo til, ikke sant? "Den vise" gikk derfortil det logiske skritt utstede et kongelig dekret som sa at alle tavernaer og barer i hans kongedmmepliktet servere en liten matbit med alkoholen. Ganske genialt egentlig, om jeg skal f sagt det selv, og det gjorde jeg jo.


Foto Trude; I Sevilla, p sherrytur. Dette er ArtofLiving:-)

lright, s da vet vi det.Opprinnelsen ligger der et eller annet sted,og tapaskulturen, s genial som den er, spredteseg fra Andaluca til andre steder av Spania og p veien ble den utviklet av lokale variasjoner. Ogs i dag er tapasen under utvikling, for det finnes ingen grenser. Vi kan vel kanskje med dettekonkludere med at tapas opprinneligvar enkeltilbehr til drikkensom kunnespises fort og gli, gjernestende i forbifarteni livlige barer som du finner overalt i byene i Andaluca.

Her hjemme foretrekker vi derimot sitte og nyte tapas over tid, i godt vennskapelig selskap, eller med en du er glad i.

Derfor er det bare sette seg i sving p kjkkenet, eller ta en tur ut og nyte mltidet, for tapas er nemlig en sikker vinner i s mte:-)

Hilsen EasyGirl

Link til tapas og sherryartikkel; http://artofliving.blogg.no/1265630956_svarte_svin_og_svinak.html
Link til Salong 10, Aker Brygge; http://artofliving.blogg.no/?c=1265559176
Skal du ha god tapas, gr du hit; http://artofliving.blogg.no/1279643802_delicatessen_en_virke.html
Link til oppskrifter; http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel297.asp




Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ArtofLiving

ArtofLiving

40, Bergen

Jeg heter Trude Heln Hole og er en eventyrlysten jente som er bevisst p oppleve livet, ikke bare leve det. Det gleder meg tenkte p de opplevelser p godt og vondt som jeg fortsatt har i vente og som jeg kan vokse p. Og som med deg er jeg min egen lykkes smed. Jeg skaper selv livet mitt, og det livet jeg skaper, skaper meg. Det er dette jeg kaller ArtofLiving. Kontakt: truhole@hotmail.no eller www.newspirit.no.

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits