Kjærlighet... æh?

I min siste bok skriver jeg litt om dette snodige tema, og jeg finner ikke ut av det, men kom over denne teksten skrevet av Elisabeth Engsjø, om Sissel Grans bok Kjærlighetens tre porter. Det står jo noe fornuftig her da, spesielt kan jeg kjenne meg igjen i noe under kapitellet grunnscener... 

 

 
Where is the love, where is the fucking love? Ikke der nede nei, hm, fint tregulv da, eller båtgulv. Sjøgulv??

Grunnscener

I nesten alle forhold finnes det enkelte krevende "repetisjonsøvelser" som tærer på paret - dvs. negative følelser eller "grunnscener" som dukker opp med ujevne mellomrom (f.eks. sjalusi, mistenksomhet, nedlatenhet eller unnvikelser). Disse scenene er ikke farlige i seg selv, men ifølge samlivsekspert Sissel Gran bare ineffektive forsøk fra den ene eller begge parter på å nå hverandre. Problemet er at forsøkene pakkes inn i negativitet - enten det skjer i form av klandring, sutring, nedvurdering eller frådende raseri - og at de, i grunnen gode intensjonene ikke oppfattes av den andre. Et godt råd er ifølge Gran å bestrebe seg på å forstå underteksten i ens eget og/eller den andre reaksjonsmønster. Greier man sammen å finne ut av hva grunnscenene egentlig dreier seg om og møte den andre med dette som utgangspunkt, kan man ha håp om å takle repitisjonsøvelsen bedre ved neste korsvei.

 

Kartlegge scenens syklus

Grans forslag er at man neste gang grunnscenen dukker opp, forsøker å kartlegge den når en har ristet følelsene litt av seg. Hva utløste grunnscenen denne gangen? Det er forsøket verdt å prøve å rekonstruere scenen: Hvem kastet seg fram? Hvem rygget? Hvem gråt? Hvem skjelte? Hvem ble taus? Sammen kan en prøve å få tak i selve "syklusen", så å si. Hva er det som utløser det ene eller det andre i en selv? Og i den andre? Hva prøvde man egentlig å formidle til den andre? Gran presiserer at målet nødvendigvis ikke behøver å være at konfliktene skal utryddes, men at en blir i stand til å snakke om dem uten å såre - eller regelrett skade - hverandre.

  

Farvel til våpnene - god dag til lyspunktene

Par som er inne i en kjærlighetskamp har en lei tendens til å tolke det meste som utspiller seg negativt, selv om den andres bestrebelser i realiteten er godt ment.Gran kommer med forslag til noen små grep som kan gjøre sitt til at en får øynene mer opp for forholdets kvaliteter og for det en faktisk liker hos den andre - og dypest sett i forholdet.

 

 

  • Noter deg, gjerne flere ganger om dagen, noe du har lagt merke til at den andre har gjort, som du setter pris på. Også små ting teller!

 

  • Bruk fem minutter om dagen til å fortelle hverandre om hvilke som helst følelser dere har hatt i løpet av dagen ? positive som negative, følelser som angår eller ikke angår forholdet. Slik kan man sammen øve seg opp til å snakke om følelser uten å verken gå i taket eller i kjelleren.

 

  • Ta en emosjonell sjanse: Våg å be partneren om trøst eller støtte, hvis du har behov for det. Se hva som skjer! Snakk om det hvis du ikke greier det, eller hvis ikke partneren er i stand til å gi deg det du ber om. 

 

  • Hjelp hverandre med å takle hverdagsstresset. Oppsummer dagens grunnstemning sammen, helst hver dag/kveld ved å si ?Fortell meg om din dag?. Dette skal hjelp par til å holde ytre stressfaktorer unna forholdet. 

 

  • Mange par gjør med tiden ikke stort annet sammen enn å dele seng. Ikke glem å dele andre aktiviteter og, så ofte som mulig ? trivielle som mer spektakluære! 

 

  •  Si ja til noe du alltid har sagt nei til: Gi etter for noe partneren alltid har hatt lyst til å ta deg med på. Her menes ikke f.eks. sexvarianter som skremmer en, men at en blir med på noe som betyr mye for den andre. Hva med å takke ja til en ukes telttur i Femunden ? og dette til tross for en intens teltvegring?

 

Alle kjærlighetshistorier er fulle av vendepunkt, store som små. Ved å være seg sin oppførsel og sine handlinger bevisst, kan en til en viss grad være med på å danne opptakten til nye - og denne gangen ønskede vendepunkter. 


Kilde:Sissel Gran: Kjærlighetens tre porter - Vendepunkter i nye og gamle forhold

 

Ha en aldeles kjærlighetsfyllt dag, hilsen Trude Helén Hole


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ArtofLiving

ArtofLiving

40, Bergen

Jeg heter Trude Helén Hole og er en eventyrlysten jente som er bevisst på å oppleve livet, ikke bare leve det. Det gleder meg å tenkte på de opplevelser på godt og vondt som jeg fortsatt har i vente og som jeg kan vokse på. Og som med deg er jeg min egen lykkes smed. Jeg skaper selv livet mitt, og det livet jeg skaper, skaper meg. Det er dette jeg kaller ArtofLiving. Kontakt: truhole@hotmail.no eller www.newspirit.no.

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits