KON TIKI, en Oscar verdig

 

Gå og se, sier nå bare jeg! En Oscarnominasjon vil ikke overraske meg, virkelig ikke, og kanskje når den opp. Mark my words!!

 


Da sitter jeg, min søster Elena og hennes mann Tor Olav klar som skolelys på første rad. Vi venter på utendørsfremvisning av Kon Tiki på Sekkefabrikken i Slemmestad, mens resten av gjengen benytter ventetiden til å drikker øl på puben like bak. Norsk kultur, elska da!!

Kon-tiki overgikk alle mine forventninger. De som kjenner meg vet at jeg er kritisk til norske filmer. De er for kunstige og teatralske med få unntak. Regissørene av Kon-tiki, Joachim Rønning og Espen Sandberg var sågar de samme som regisserte Max Manus, en film jeg syntes var en uhyrlig oppskrytt. Av den grunn var jeg også skeptisk til Kon-tiki. Men hva er vel bedre da enn å bli positivt overrasket?

Filmen gikk meg rett til hjertet, jeg ble virkelig rørt, fra scenene der Heyerdahl gang på gang står med luen i hånden, og til slutt seiersgliset og ikke minst den geniale avslutningen som forteller så uendelig mye om hva som er viktig her i livet. For å oppnå noe, må en ofte også ofre noe.

Dette er en meget estetisk vakker film om gutter på en flåte ute på det store hav, en film som sogar tar deg med ut på flåten i halvannen time - og du blir ikke lei - en film som viser en forhistorie der vi virkelig får en viss formening om Heyerdahls utrettelige pågangsmot. Filmen er genialt gjennomført fra a til å. Styling er utmerket og troverdig, musikken bygger opp speningsscene uten å ta over og skuespillerne leverer, dog med enkelte kunstige monologer, og jeg kan bare ikke fatte og begripe hvorfor ikke norsk film klarer å legge fra seg denne type prat - det blir litt slik:

-Så du den haien?.... pause

-Nei... pause, blikk frem og tilbake, pause

-Den var der. Like foran nesen din... pause, blikk ut mot havet.

-Har du en røyk? ....pause

-Nei... pause... -har slutta.

Pause, pause...

-Hørt noe fra Josefinekinkeline?... laaaang pause, blikke tre ganger frem og tilbake, pause, et langt trekk av sigaretten de ikke har...

-Nei.

Film slutt.

Det er ingen som snakker slik!! Kan ikke regissørene si at nå er det faen meg på tide å kutte ut det der teaterpreiket - her lager vi film, for faen!!


Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i Kon-tiki, og det er vel spilt!

Utover dette var Kon-tiki en suveren film med ypperlig dramarturgi og fremstilling av en ferd som må ha vært et fantastisk eventyr, og om dumdristig mot som det rett og slett bare er til å bøye seg i støvet av. 

Ps. alt ståheiet rundt karakterdrap av Herman Watzinger er bare bullshit. Jeg syntes ikke han fremsto som nervøs og dum, men som et menneske - og jeg tror ingen hadde tenkt noe vesentlig på dette om det ikke hadde vært for alt fokuset. Når det er sagt, er det en uting når filmskapere vrir på ekte mennesker for å skape "drama". Det vitner om mangel på fantasi, kompetanse og dyktighet. Et ekstra pluss får filmen rett og slett fordi Tobias Santelman var med. En genial skuespiller og en genial rolletolkning som løfter filmen betraktelig. Takk Tobias!

All over: gå og se tidenes beste norske film og legg den på minnebrikken, spesielt avslutningen.

 

Hilsen Trude Helen Hole/EasyGirl 

 

Link til en annen god norsk film: http://artofliving.blogg.no/1312048879_bambieffekten_ikke_he.html

Link om karakterdrap: http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.8291380

 

2 kommentarer

Jon Grunde Vegard

28.08.2012 kl.03:26

NÅ skal jeg i hvertfall se filmen! :-))

ArtofLiving

28.08.2012 kl.16:34

Ta med hele familien, Jon Grunde:-)

Skriv en ny kommentar

ArtofLiving

ArtofLiving

40, Bergen

Jeg heter Trude Helén Hole og er en eventyrlysten jente som er bevisst på å oppleve livet, ikke bare leve det. Det gleder meg å tenkte på de opplevelser på godt og vondt som jeg fortsatt har i vente og som jeg kan vokse på. Og som med deg er jeg min egen lykkes smed. Jeg skaper selv livet mitt, og det livet jeg skaper, skaper meg. Det er dette jeg kaller ArtofLiving. Kontakt: truhole@hotmail.no eller www.newspirit.no.

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits